Jan Marcus Bakker en Badtje Solleveld
Graf: Veld A Rij JJ Nr 11
Jaar: 1945
Eerste tenaamstelling: Jan Marcus Bakker
Tweede tenaamstelling: Badtje Solleveld
Over mijn grootouders Jan Marcus Bakker en Badtje Solleveld
Jan Marcus Bakker is geboren op 9 november 1873 te Ellemeet, toen een zelfstandige gemeente op het eiland Schouwen-Duiveland, Zeeland. Zijn ouders waren Cor- nelis Bakker, landbouwer, geboren op 20 augustus 1937 te Oosterland, Zeeland, en Wilhelmina van der Welle, geboren op 18 december 1834 te St Annaland, Zeeland. Jan Marcus is vernoemd naar zijn grootvader Jan van de Welle en zijn grootmoeder Maatje Marcusdr (dr = doch- ter) van der Well-van der Klooster.
Jan Marcus Bakker was de vijfde in het gezin van zeven kinderen, niet meegerekend een eerdere Jan Marcus (1868-1872) die vroeg gestorven is en het tweelingzusje van Jan Marcus, Maria Jacoba die slechts 16 weken oud werd. Hij groeide op in de boerderij die zijn ouders pachtten, het Watergat, te Renesse. Net als zijn 2 jaar jongere broer Boudewijn kon hij goed leren. Na de lagere school gingen ze samen te voet naar Zierikzee – dat was ruim twee uur lopen – om tekenles te krijgen. Dat hield in technisch tekenen en verschillende vakken wiskunde: algebra, stereometrie, trigonometrie, landmeetkunde, enzovoorts. Het resultaat was dat hij in 1898 benoemd werd tot bouwkundig opzichter voor Rijkswaterstaat bij de bouw van de strandmuur (boulevard) te Scheveningen. Daar leerde hij zijn aanstaande vrouw kennen, Badtje Solleveld.
Badtje Solleveld is geboren op 13 juli 1873 te ’s Gravenzande in het Westland. Haar ouders waren Maarten Solleveld, geboren op 8 juni 1849 te ’s Gravenzande, en Anna Pietertje Versteeg, geboren op 28 september 1850 te Nieuwe Helvoort.
Jan Marcus en Badtje trouwden op 7 juni 1900 te Gouda. Ze woonden op verschillende adressen en vestigden zich in juni 1905 in het huis aan het Regentesseplantsoen 10.
Badtje Solleveld
Jan Marcus Bakker werd in 1902 benoemd tot inspecteur van Bouw- en woningtoezicht te Gouda. Hij bleef dat tot 1928, het jaar waarin hij werd benoemd tot directeur van Gemeentewerken in Gouda. Hoewel hij geen ingenieur was werd hij toch benoemd vanwege zijn uitstekende kennis. Zo was hij expert op het gebied van de bodemgesteldheid in Gouda en legde eer in met zijn aanpak en kennis van methodes bij de vernieuwing van de riolering in 1931.
Hij heeft zijn functie tot zijn pensionering in 1939 bekleed.
Naast zijn beroep diende hij de gemeenschap als voorzitter van de Ver. voor Chr. Nat. Onderwijs te Gouda. Mijn moeder beschreef haar vader als een leuke man met veel humor, maar ook een slordige persoon. Ook werd wel gezegd dat hij een grappenmaker was, maar een die er niet licht over dacht en daarmee werd bedoeld dat hij godsdienstig niet licht, maar zwaar was. Hij had grote belangstelling voor theologie, was een verwoed lezer van de oude theologen, zoals natuurlijk Calvijn en vele anderen. Hij zocht in zijn vrije tijd contact met bekende predikers.
Jan Marcus Bakker
Uit het huwelijk van Jan Marcus Bakker en Badtje Solleveld zijn drie kinderen geboren. Cornelis in 1901, Anna Pietertje in 1902 en in 1907 Wilhelmina Adiana Helena, mijn moeder.
Na zijn pensionering hebben mijn grootvader Jan Marcus en mijn grootmoeder Badtje nog vijf jaar in het huis aan het Regentesseplantsoen gewoond.
Maar nog voor het einde van de oorlog overleed Jan Marcus op 26 februari 1945 aan de gevolgen de van maag- en darmproblemen. Hij is op 2 maart 1945 begraven op de Algemene Begraafplaats te Gouda, waar het graf nog altijd te vinden is, met de aanduiding A.jj.11.
Badtje Solleveld verhuisde na het overlijden van haar man naar Santpoort waar zij tot haar overlijden op 27 februari 1958 gewoond heeft. Zij werd in het- zelfde graf als haar echtgenoot begraven.
Leiden, 30 augustus 2022 Jan Marcus van Buurt
Veel meer over Jan Marcus Bakker en Badtje Solleveld valt te lezen in Familieboek Van Buurt en Bakker van Marc van Buurt.