ZAKELIJK CONFLICT MET DODELIJKE AFLOOP.
(Hoofdpersonen weer verenigd op de begraafplaats)
Cornelis Laurier 1870-1934(graf B kk7) en Jilles Rijnhout (1891-1943) grafDl8
Cornelis was de zoon van Pieter Laurier(pijpenfabrikeur) en Magdalena Kettner..
Hij huwde op 2 september 1896 met Dirkje van Stavel. Ze kregen geen kinderen ,maar namen wel een meisje uit het weeshuis op. Nl Cornelia Bregje van Tent.
Cornelis en Dirkje begonnen aan het Agnietenwatertje,,
Na hard werken ging het redelijk voor de wind met het echtpaar. Cornelis breidde snel uit . Hij kocht met zijn verworven kapitaal pandjes in oa. de Robaarsteeg en de Lemdulsteeg. Op de hoek van de laatste steeg begon hij een wagenverhuurbedrijf dat zich ontwikkelde tot een bodenbedrijf.(1912). Cornelis stond bekend als een hard zakenman, die zich aan de afspraken hield. Dat verwachtte hij ook van zakenpartners. Op zijn zestigste vond hij het genoeg en stopte met werken. Het bedrijf werd verhuurd aan zijn vroegere buurjongen Jilles Rijnhout. Een conflict over de huur leidde tot een noodlottige confrontatie.
Uit het Groot Gouds Boevenboek deel II geschreven door Tosco van Gessel:
“Toen Cornelis Laurier van de barbier Snel naar huis liep, passeerde hij het verhuurbedrijf. In een opwelling vloog Jilles,die in de deuropening stond, met een geopend knipmes op Cornelis af. Getuige G de Weger zag Jilles stompende bewegingen maken.
Cornelis viel op de grond en Jilles ging op zijn borst zitten en stompte Cornelis met het heft van het mes. Hij ging als een dolle tekeer, want hij reageerde niet op de omstanders, die hem toeriepen te stoppen. Caféhouder P van Hattem nam een fiets en met een zwaaiende beweging trof hij Jilles. Daarmee raakte Cornelis verlost van Jilles. Van Hattem sprak Jilles aan over zijn daad en zei dat hij het beste naar het politiebureau kon gaan. Jilles voldeed hier gewillig aan. De hoofdagent nam de versufte Jilles over. Commissasris A Bertheux stelde ter plekke een
onderzoek in. Een agent bekommerde zich over Cornelis die hem nog kon vertellen wie dit alles op zijn geweten had.
Barbier S Snel, die net voor het voorval Cornelis Laurier geschoren had, vertelde later dat de twee in zijn zaak ook al eens ruzie hadden gemaakt over achterstallige betaling. Hij wist dat Cornelis van plan was beslag te laten leggen. Nog geen week later was Cornelis overleden, niet aan de steken in zijn hals maar aan een schedelbreuk. Kennelijk had Jilles hem dodelijk geraakt”.
Cornelis overleed in de Wijk op de Westhaven op 6 oktober 1934.
Ook jilles heeft zijn laatste rustplaats na een gevangenisstraf van 8 jaar, op de begraafplaats gevonden. Hij overleed op 23 juni 1943 ,52 jaar oud. Hij ligt op veld Dl8
Met dank aan Tosco van Gessel.