Ceee17

Graf ceee17

Rocus Biesheuvel

   ‘Als een vlinder over het veld’

 

Als er één voetballer wereldberoemd was in de Korte Akkeren, dan was dat Rocus Biesheuvel wel. In zijn tijd, bij O.N.A., was hij de beste voorhoedespeler van Gouda. Hij speelde linksbinnen en was aanvoerder van het eerste elftal.

Twee ploeggenoten van hem, J. van Soesbergen en H. van der Broek, roemden zijn spel.

H. van der Broek vertelde dat Rocus zich ‘als een vlinder over het veld’ bewoog en hij vergeleek hem met Johan Cruijff in zijn top jaren.

 

ceee15-1 

Rocus Biesheuvel

 

In het jubileumboek “40 jarig jubileum” 1919 – 1959 van de Goudse V. en A.V. O.N.A. staat het volgende : Seizoen 1945 – 1946 O.N.A. herleefde!  

 

 

 

 

 

De accommodatie werd na de oorlog weer opgebouwd en het terrein op bescheiden wijze gerestaureerd. De prestaties van de elftallen werden beter. Op schitterende wijze behaalde het 1e elftal in het seizoen 1946 – 1947 het kampioenschap van haar afdeling. Kort voor het spelen van de promotiewedstrijden ontviel de spelers door een noodlottig ongeval hun prominente aanvoerder Rocus Biesheuvel. Dit was voor de spelers een grote tegenslag, welke zich ook tijdens de promotiewedstrijden deed gelden. De eer moest aan de degradatiekandidaat “Hercules”  worden gelaten.

Hieruit kan je opmaken hoe belangrijk hij was voor O.N.A..

 

 

ceee15-2

 

Als jeugdspeler viel hij al op door zijn spel. In 1936 werd O.N.A. C met Rocus kampioen. Rocus staat geheel rechts)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rocus werd op 18 november 1924 te Amsterdam geboren als  zoon van Pieter Biesheuvel en Johanna Agatha Liepelt.

Rocus was getrouwd met Annie Groeneveld en zij hadden twee kinderen. Ze woonden in de Tollenstraat.

Hij was sergeant-administrateur bij de infanterie en gelegerd in de Alexanderkazerne te Den Haag.

In de Goudse Courant van dinsdag 1 april 1947 staat; 

 

na een afscheidsvisite bij een vaandrig, die op het punt stond naar Indië te vertrekken, is hij op de terugweg naar de kazerne op tot nog toe onverklaarde wijze verdwenen. Men heeft in een door de Duitsers in de oorlog tot tankgracht uitgediepte stadsgracht tussen het Malieveld en de Diergaarde, zijn kwartiermuts en potlood drijvende gevonden. Op grond daarvan wordt een ongeluk gevreesd. Het dreggen is echter zonder resultaat gebleven en daarom gestaakt’.

 

Op dinsdag 1 april wordt zijn lichaam toch in die stadsgracht gevonden. Hij wordt daarna overgebracht naar Gouda.

Op Goede Vrijdag, 4 april, wordt Rocus naar zijn laatste rustplaats op de Algemene Begraafplaats aan de Prins Hendrikstraat gebracht.

 ceee15-3

 

 

Op weg naar de begraafplaats ging de stoet, waarbij het bestuur en talrijke leden van O.N.A. zich hadden aangesloten, langs het voetbalterrein van de vereniging. De vlaggen hingen halfstok en de junioren hadden zich bij de ingang opgesteld.

Met drie minuten stilte werd er afscheid genomen van de populaire voetballer.         

Honderden mensen stonden langs de weg die de rouwstoet volgde Op de begraafplaats hadden zich naar schatting twee duizend mensen verzameld.

 

 

 

Op de begraafplaats aangekomen begeleid door het eerste elftal, vooraan: B. de Kogel, C. de Jong, K. Spruijt, B. Flier,A. Evergroen, C. Brenkman, R.v.d. Berg, Th. v. Willigen, L. de Jong en H v. d. Broek

 

 ceee15-4

Zijn medespelers begeleidden de wagen, op de begraafplaats droegen zij de baar die gedekt was door de O.N.A.-vlag.

 

Ook een deputatie van de school Verbindingstroepen in de toen nieuwe Alexanderkarzerne in Den Haag, waar Rocus dienst deed, bewees de laatste eer.

 

De heer H. van Soest, voorzitter van O.N.A., heeft in een woord van afscheid Rook Biesheuvel als een goed en trouw vriend herdacht. Een voorbeeld voor allen, een sieraad van de vereniging.

Kapitein T. Paap, namens de school Verbindingstroepen, sprak van een toegewijde vriend en een uitstekende medewerker.

Ds. M. C. Koole, Ned. Hervormde predikant, wees er op, dat, al is het volkomen onbegrijpelijk, achter dit alles God staat en dat hetgeen Hij doet, uit liefde is.

 

ceee15-5

 

 

graf van Rocus Biesheuvel

 

De sportvrienden van O.N.A. hebben het aangeboden na een spontane inzamelingsactie.

 

De opdracht om dit grafteken te maken werd gegund aan  Steenhouwerij Roodbol  omdat zij toen als enige een bal konden maken.

 

In 2003 is grafteken gerestaureerd, waarbij de bal, die in tweeën lag, werd gerepareerd. Inmiddels wordt het graf gesierd door een nieuwe weersbestendige bal, met dank aan ONA. 

 

Regelmatig komen op de opendagen ,met de vraag waar het graf is van Rocus Biesheuvel ligt. Zijn populariteit is nog duidelijk aanwezig bij vele ouderen uit de Korte Akkeren. Een man die door zijn spel op het veld, vele harten voor zich had gewonnen.